Akupunktúra

Az AKUPUNKTÚRA olyan ősi kínai tűszúrásos gyógymód, mely különleges, nagyon vékony speciális tűk testünkbe szúrásával gyógyít. A tűket a test meghatározott, biológiailag aktív pontjaiba kell beszúrni, amelyek szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el. A beavatkozással beindíthatók az önszabályozási reakciók, és befolyásolhatók a szervezet energetikai folyamatai (Belső energiánk állandó körforgásban van a tizenkét főcsatornában, amelyek mindegyike kapcsolatban áll valamelyik belső szervünkkel). A sérült vagy beteg területekhez a tűkkel juttatjuk el az energiát. A felgyülemlett rossz energiát a test más részeire irányítjuk. Ezzel a szervezetben a yin és yang egyensúly visszaállítható. Általában acéltűket használnak, de speciális esetekben arany és ezüsttűk is alkalmazhatók, mint például fémallergia, illetve szenvedélybetegségek esetén.

Elektroakupunktúra során elektromos ingerléssel töltünk. A tű helyett egyes esetekben ( gyermekek, idősek, tűszúrástól félő páciensek esetén) lézerakupunktúra is használható, amely teljesen fájdalommentes.

A fülakupunktúra fülön történő kezelést jelent a fül meghatározott pontjaiba vezetett speciális fültűk segítségével. Általában testpontokkal kombinálva használható hatásosabban. Alkalmazható fájdalomcsillapításra, szenvedélybetegségek elvonási tüneteinek csökkentésére (dohányzás, alkoholizmus, túlsúly). 20-40 percig tartjuk beszúrva a tűket, egyes esetekben tovább, akár napokig is benn maradhatnak a tartós tűk.

Magyarországon akupunktúrát csak szakképesítéssel rendelkező orvos végezhet. Különösen hatékony eljárás a fájdalom elleni harcban, legyen az izületi, izom vagy idegi eredetű fájdalom. Segít az alkohol, nikotin és egyéb függőségekben a megvonásos tünetek csökkentésében, s így a leszokásban. Akut betegség esetén naponta, másnaponta szükséges a kezelés, idült esetekben heti egy-két alkalommal. Egyénenként és betegségenként változó a szükséges kezelések száma (általában 7-15 kezelésből áll egy kúra).

Gyógyítani csak személyre szabottan a tünetek és a testi-lelki állapot együttes figyelembe vételével lehet, a páciens teljes egyetértésével és beleegyezésével.