Hagyományos kínai orvoslás (HKO)

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) több ezer éves múltra tekint vissza. Több ezer év orvosi tapasztalatai csiszolták azzá a tudásanyaggá, ami ma a HKO elméleti alapját alkotja. Napjainkban világszerte sikeresen alkalmazzák a gyógyításban.

A HKO része az akupunktúra, de legalább ilyen fontos fejezete a táplálkozástan (dietetika), a gyógynövény terápia (fitoterápia), köpölyözés, égetéses technika (moxibustio) és a masszázstudomány. A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, a holisztikus világszemlélet jellemzi, vagyis az embert és környezetét együtt, egészben és egységben vizsgálja. Ezzel az eltérő szemléletmóddal számos a nyugati orvoslás számára kevésbé megközelíthető, kezelhető betegségekben is sikerrel alkalmazható.

Filozófiai alapja a taoizmus. A yin-yang elv a Világmindenségben az Egység és Ellentét jelképe. Az egyensúly elvesztése betegséget okoz. A cél az egyensúlynak a helyreállítása.

Az akupunktúra olyan ősi kínai tűszúrásos gyógymód, mely különleges, nagyon vékony speciális tűk testünkbe szúrásával gyógyít. A tűket a test meghatározott, biológiailag aktív pontjaiba kell beszúrni, amelyek szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el. A beavatkozással beindíthatók az önszabályozási reakciók, és befolyásolhatók a szervezet energetikai folyamatai (Belső energiánk állandó körforgásban van a tizenkét főcsatornában, amelyek mindegyike kapcsolatban áll valamelyik belső szervünkkel). A sérült vagy beteg területekhez a tűkkel juttatjuk el az energiát. A felgyülemlett rossz energiát a test más részeire irányítjuk. Ezzel a szervezetben a yin és yang egyensúly visszaállítható.

Általában acéltűket használnak, de speciális esetekben arany és ezüsttűk is alkalmazhatók, mint például fémallergia, illetve szenvedélybetegségek esetén.

Elektroakupunktúra során elektromos ingerléssel töltünk. A tű helyett egyes esetekben ( gyermekek, idősek, tűszúrástól félő páciensek esetén) lézerakupunktúra is használható, amely teljesen fájdalommentes.
A fülakupunktúra fülön történő kezelést jelent. Általában testpontokkal kombinálva használható hatásosabban. Alkalmazható fájdalom csillapításra, szenvedélybetegségek elvonási tüneteinek csökkentésére (dohányzás, alkoholizmus, túlsúly).

A fitoterápia nemcsak gyógyításra, hanem megelőzésre is széleskörben használja a gyógynövényeket. A szervezet erősítésére, harmonizálására, az életminőség javítására is alkalmazhatók.

A köpölyözés olyan terápiás eljárás, amely során vákuum segítségével poharakat tapasztanak a bőrfelületre helyi vértolulást hozva létre. Ezzel segítve a helyi vérkeringést és jelentős izomlazító és fájdalomcsillapító hatása révén jól alkalmazható mozgásszervi panaszok esetén. Köpölyözéshez üvegből, műanyagból, bambuszból készült poharakat használunk.

A moxibustio (égetés) melegítéses technika, amellyel a testfelszín meghatározott pontjait hőforrással ingereljük, ezzel energia feltöltést érhetünk el.

A masszázs ugyanolyan évezredes múltra tekint vissza, mint az akupunktúra. Alkalmazásainak lehetősége nagyon széleskörű, biztonságos és rendkívül hatékony. A hagyományos kínai masszázs nemcsak az izmokat, hanem a energetikai csatornák menti akupresszúrás pontokat is ingerli. 

Magyarországon akupunktúrát csak szakképesítéssel rendelkező orvos végezhet. Különösen hatékony eljárás a fájdalom elleni harcban, legyen az izületi, izom vagy idegi eredetű fájdalom. Segít az alkohol, nikotin és egyéb függőségekben a megvonásos tünetek csökkentésében, s így a leszokásban. Akut betegség esetén naponta, másnaponta szükséges a kezelés, idült esetekben heti egy-két alkalommal. Egyénenként és betegségenként változó a szükséges kezelések száma (általában 7-15 kezelésből áll egy kúra).

Gyógyítani csak személyre szabottan a tünetek és a testi-lelki állapot együttes figyelembe vételével lehet, a páciens teljes egyetértésével és beleegyezésével.